Värmecentralen på sommaren
När det börjar bli varmt minskar behovet att värma upp huset. Ibland får vi frågor om det är något som är bra att tänka på vad gäller värmecentralen sommartid. Svaret är att tekniken brukar sköta det mesta – helt automatiskt. Men det finns några saker som är bra att ha koll på!
Hög returtemperatur – är det normalt?
Ja – alla som streamar fjärrvärme får en högre returtemperatur på den varmare delen av året. Så är det eftersom mycket mindre värme används på sommaren. Det beror på att fjärrvärmevattnet inte kyls av på samma sätt som under vinterhalvåret när det passerar och värmer upp ert hus.
Vintertid när utomhustemperaturen är låg, blir också returtemperaturen lägre. Så är det eftersom element och andra uppvärmningssystem, som till exempel golvvärme, använder mycket mer värme då. Sommarens duschar, och annat varmvatten som spolas i husets kranar, sänker också returtemperaturen på fjärrvärmevattnet – men om inget varmvatten används så blir returtemperaturen högre.
För dig i bostadsrättsförening eller annan större fastighet kan det vara skönt att veta att det inte blir någon extra kostnad om returtemperaturen blir hög mellan 1 maj och 30 september eftersom temperaturtillägget inte gäller då. För dig i villa gäller inte detta – villaprislistan har inget temperaturtillägg.
Elementens värme stängs av automatiskt
När allt fungerar stängs värmesystemet till elementen av vid en förinställd utomhustemperatur, till exempel 16 grader. Rent tekniskt innebär det att ventilen för värmeregleringen stängs och cirkulationspumpen stannar. En funktion som ofta kallas för pumpstopp eller sommarurkoppling.
I det läget används fjärrvärmen enbart till att värma upp varmvatten till duschar och kranar i fastigheten.
Spara energi genom att kolla temperaturinställningen för pumpstopp
Här kan det vara värt att kolla lite extra. Att kontrollera vilken temperatur värmecentralen är inställd på för pumpstopp kan hjälpa er spara energi. I många fall står den på cirka 20° C i fabriksinställning vilket är onödigt högt. En lägre temperaturinställning innebär en möjlighet att spara pengar i fastigheten.
Hjälp – värmecentralen saknar styrning!
Inga problem! Om styrning till cirkulationspumpen saknas så kan du stänga av den via strömbrytaren. Men kom då ihåg att starta pumpen några gånger under sommaren så att den inte kärvar fast till hösten.
Elementen – behöver jag göra något med dem?
Ja, dina element, eller radiatorer som vi också kallar dem, har ventiler som kan behöva motioneras ibland! Någon gång per år är det bra att vrida på reglagen så att de inte fastnar. Utöver det klarar sig elementen utan att du gör något, och värmecentralen ser till att värmen går igång när det behövs.
Håll koll så att värmecentralen inte börjar läcka
När värmebehovet minskar, svalnar systemet av och materialet i värmesystemet krymper. Om packningarna börjar bli dåliga och inte håller tätt, kan det då bli läckage. Vi kan hjälpa dig om du upptäcker att detta hänt, så hör då av dig till oss. Om du har tjänsten Värmetrygg så ingår ett eller två besök utan kostnad. Med tjänsten har du extra trygghet för din uppvärmning med regelbundna underhållsbesök och tillgång till rådgivning och akut felsökning om problem uppstår.
Tips inför hösten – boka tid för kontroll så att allt funkar bra till hösten
För att vara väl förberedd när hösten kommer kan ni gärna boka in en driftgenomgång av värmecentralen efter sommaren redan nu. Det kan vara bra att gå igenom centralen när den tuffar igång igen. Eftersom vi helst vill göra det när värmecentralen är i drift, så är början av hösten en bra tid. En driftgenomgång är ett bra sätt att se till att allt fungerar som det ska när kylan kommer.
Fler frågor? Vi hjälper dig gärna
Hoppas att du ska ha hjälp av våra tips! Särskilt om du har värme från oss. Missa då inte heller funktionerna kopplade till din fastighet i Kundportalen och våra energitjänster som kan ge dig mer hjälp att minska din energianvändning. Och har du frågor om din streamade värme är du alltid välkommen att höra av dig till oss så hjälper vi dig!
Vi önskar dig en varm, skön och avkopplande sommar!
Vill du veta mer om din värme?
Fjärrvärme är ett enkelt sätt att värma sin bostad. Tekniken är robust med minimala krav på underhåll och för det mesta sköter sig fjärrvärmen helt själv.
Här hittar du tips om saker som ändå kan vara bra att hålla koll på
Det finns många riktigt bra anledningar till att 90 % av fastigheterna i våra städer har streamad värme. Det är varmt, smart och hållbart💚