Gå direkt till huvudinnehåll

Klimatsmart, tryggt och bekvämt

Fjärrkyla, eller streamad kyla som vi kallar det, är ett effektivt sätt att kyla fastigheter. Det är klimatsmart, tyst och dessutom tryggt och bekvämt.

Att skapa kyla centralt kräver mycket mindre energi än att göra det med lokala eldrivna kylmaskiner i varje fastighet. Vår fjärrkyla gör vi till största del av överskottskyla från fjärrvärmeproduktionen och kallt sjövatten. När vi framställer kyla centralt bidrar vi dessutom till att minska mängden miljöfarliga köldmedia (freoner) som är skadliga för ozonskiktet och förstärker växthuseffekten.

Stabil tillgång och leverans

Vår kyla skapas och streamas i ett kontinuerligt kretslopp, vilket ger säker tillgång och hög driftsäkerhet. Från produktionsanläggningen leds kylan till en lokal kylcentral i den anslutna fastigheten. Kylcentralen är lättskött, har en livslängd på minst 25 år och gör det enkelt att skapa svala, behagliga utrymmen för människor, verksamhet och servrar – även under årets varmaste dagar.

Tyst och bekvämt

Traditionella kylmaskiner tar mycket plats och skapar ofta oljud. Med fjärrkyla behövs ingen bullrande maskin, vilket både frigör mer utrymme och ökar komforten i fastigheten.

Är du också intresserad av kyla till din fastighet? Hör av dig till kontakt@norrenergi.se eller fyll i formuläret nedan.

Kontakta oss

Kryssa i vilken tjänst som du är intresserad av.

Lär dig mer om streamad kyla


  • Den första fjärrkylanläggningen togs i drift 1992 i Västerås. Tre år senare var Norrenergis kylaleveranser i gång.
  • I Sverige finns det cirka 640 km ledningar för fjärrkyla.
  • Temperaturen på vattnet som går till fastigheterna är runt sex grader och returvattnet drygt 16 grader.

Vanliga frågor


Det beror på var din fastighet ligger. Idag försörjer vi stora delar av affärsområdena i Solna och centrala Sundbyberg, till exempel Arenastaden, Solna Business Park, Nya Karolinska Solna, Järva Krog, Bergshamra och Hallonbergen. Sedan alldeles nyligen finns vår kyla även i Bromma, vid Bromma Blocks.

Under Vårt fjärrkylnät kan du ser hur vårt nät sträcker sig. Kontakta oss gärna om du vill veta mer, e-posta till kontakt@norrenergi.se eller ring oss på telefon 08-475 04 40,


En kylcentral för över kylan från kylvattnet till husets eget ventilationssystem, där det kalla vattnet kyler luften som cirkulerar i fastigheten. Varje ansluten fastighet har sin egen kylcentral som ägs och sköts av fastighetsägaren.

Här hittar du fler frågor och svar