Gå direkt till huvudinnehåll

Över 21 mil långt fjärrvärmenät

Under marken där du går breder vårt fjärrvärmenät ut sig i ett 21 mil långt kretslopp.  Med hjälp av detta kretslopp streamar vi effektiv och stabil värme till anslutna fastigheter
 
Vårt värmenät värmer cirka 90 procent av alla fastigheter i Solna och Sundbyberg. Även i Bromma och Danderyd får många fastigheter sin värme från oss. På 50-talet började vårt nät av rörledningar byggas i Sundbyberg och i takt med att efterfrågan på fjärrvärme vuxit, har nätet expanderat. Idag gör det utbyggda nätet det möjligt att ta vara på energi som blir över i våra städer. 

Effektiv distribution

Distributionen av fjärrvärme är effektiv och vi arbetar för att värmeförlusterna i nätet ska vara så små som möjligt. De senaste åren har förlusterna legat stabilt på en nivå runt fem procent.

På kartan nedan kan du se hur fjärrvärmenätet ser ut idag. Vårt nät är dessutom ihopkopplat med Stockholms fjärrvärmenät ända ner till Södertälje. På bilden här ser du hur vårt nät sträcker ut sig. Klicka på länken under bilden för att få en större bild.

Vårt fjärrvärmenät

Klicka här för att få en större karta över vårt fjärrvärmenät

Grönt vatten – bokstavligen 

Fjärrvärmevatten är faktiskt grönt. Vi tillsätter nämligen pyranin för att enklare kunna spåra läckor i värmenätet eller i husens värmecentraler. Pyranin är ett ofarligt, knallgrönt färgämne som är godkänt av Livsmedelsverket. I övrigt tillsätter vi inga andra kemikalier i vårt vatten.  

Skulle ditt varmvatten från kranen vara grönt, finns en läcka i värmeväxlaren i din värmecentral. Detta bör givetvis åtgärdas omgående, men det betyder inte att det finns några farliga kemikalier i vattnet. Hör av dig till oss så hjälper vi dig. 
 
Det kan vara bra att veta att även när allt fungerar som det ska, så är inte varmvattnet i dina kranar lämpligt att dricka. Du ska heller inte använda varmt kranvatten till matlagning eftersom det finns en risk att det innehåller koppar från husets ledningar. Framför allt små barn är särskilt känsliga för koppar.  

Om du skulle upptäcka grönt vatten på marken, betyder det att det finns en läcka i värmenätet. Vattnet kan vara mycket varmt, se därför till att hålla avstånd. Vi är tacksamma om du hör av dig till oss så att vi kan åtgärda läckan. Ring oss på 08-475 04 40 eller skicka e-post till kontakt@norrenergi.se

Bidrar till bättre miljö


I Sverige finns 24 000 kilometer fjärrvärmeledning som förmedlar värme och varmvatten till de flesta tätorter i landet.

Fjärrvärmenäten är en stor tillgång som gör det möjligt att ta vara på energi som annars skulle gå till spillo. De har dessutom bidragit till att reducera Sveriges totala koldioxidutsläpp med en femtedel på två decennier. 

Ska du utföra markarbeten?


Om du behöver komma i kontakt med oss angående våra rörledningar, till exempel om du ska utföra markarbeten, så når du oss enklast genom att e-posta till dokumentation@norrenergi.se

Här kan du läsa mer om bestämmelserna för markarbeten