Gå direkt till huvudinnehåll

Snabbkolla att er värmeanvändning är normal

För att hjälpa dig se till att er värmeanvändning ligger på en acceptabel nivå för ditt hus har vi tagit fram ett hjälpverktyg som jämför ert hus energianvändning mot typhus från samma tidsperiod. Du hittar verktyget på ditt konto i kundportalen.

Hur mycket värme som behövs för att värma ett hus beror mycket på när huset är byggt. Isolering och annat skiljer mellan olika byggperioder och det finns ofta en koppling mellan uppvärmningsbehovet per kvadratmeter och byggnadsåret. Så här gör du:

Översikten när du loggar in ger koll på det viktigaste

När du loggar in på ditt konto i kundportalen kommer du till sidan Översikt.

Här ser du den viktigaste informationen om värmen i din fastighet. Med datumfiltret väljer du det intervall som värdena i rutorna ska representera.

Du ser bland annat:

 • Energianvändning, totalt och per kvadratmeter
 • Indikation på hur energianvändningen förändrats
 • Kostnad för perioden, totalt och per kvadratmeter

Jämför ditt hus med ett typhus

 1. Från översiktssidan väljer du Se detaljerad statistik för din fastighet och klickar på gröna knappen med texten Gå till. Nu är du inne på sidan för detaljerad statistik om ditt hus.
 2. För att se om din värmeanvändning är normal jämfört med typhus från samma tid bockar du i rutan ”Jämför fastighet”.
 3. Välj sedan typhus att jämföra med i första rullgardinsmenyn. Är ditt hus till exempel byggt 1997 väljer du Typhus mellan 1991 – 2000.
 4. Välj sedan Energianvändning och Månad i de två följande rullgardinsmenyerna
 5. Nu får du upp en graf – de gröna staplarna visar energianvändningen i ditt hus per månad, och de gråa visar den genomsnittliga energianvändning som kan förväntas av typhuset för den valda tidsperioden. Nu kan du enkelt se hur din energianvändning står sig mot jämförbara fastigheter.

Vad gör jag om energianvändningen är hög?

Skulle det visa sig att energianvändningen i ditt hus ligger långt över ett hus byggt under samma tid kan det bero på olika saker.

 • Kanske är ni vana att ha det väldigt varmt hemma? Att sänka temperaturen är ett snabbt sätt att spara. För varje grad du sänker minskar värmebehovet med 5 procent.
 • Det kan vara något som inte fungerar som det ska i ert värmesystem. Elementen eller termostaterna kan vara gamla eller behöva tillsyn. Att lufta elementen är bra att göra inför den kalla säsongen för att värmen ska fungera som den ska. Läs mer här om hur du gör.
 • Det kan också vara så att något inte fungerar som det ska i värmecentralen. Då hjälper vi dig gärna med att titta närmare på det. Här når du oss.

 

 

 

Tjänster för komfort och effektiv energianvändning


För att hjälpa dig använda värmen så effektivt som möjligt finns också våra energitjänster. Med dem får du hjälp att trygga din värme och se till att allt fungerar smidigt och effektivt. Tjänster som Värmetrygg, en abonnemangstjänst som gör att du inte behöver bry dig ett dugg – vi ser till att allt funkar.

Till exempel kan tjänsten Värmesmart (finns för både villor och BRF/större fastigheter) se till att du får en jämn och bra inomhuskomfort och en effektiv energianvändning.

Läs mer om våra energitjänster som kan hjälpa dig spara och få en behaglig inomhustemperatur.