Gå direkt till huvudinnehåll

3 tips för smart värmeanvändning

När du streamar värme från oss sköter det mesta sig själv, men det finns några saker som är bra att ha koll på. Nu när det börjar bli vinter vill vi tipsa om hur du ser till att din uppvärmning fungerar så optimalt som möjligt.

1. Kolla trycket i värmesystemet

Har du problem med att värmen inte riktigt når upp till de högsta delarna i fastigheten? Då kan det vara bra att se till trycket i husets värmesystem. För att värmen ska fördela sig jämnt i huset måste trycket vara rätt.

Vilket tryck som är rätt för just ditt system beror på hur högt huset är och vilken höjd översta elementet i fastigheten är placerat på. Som ett exempel bör trycket i ett trevåningshus på cirka 10 meter ligga på cirka 1–1,5 bar, och i en tvåplansvilla mellan 0,6 – 1 bar. 

Värdet hittar du genom att läsa av den svarta pilen på tryckmätaren. Du höjer trycket genom att fylla på värmesystemet med vatten.

Så här gör du:

  1. Öppna försiktigt påfyllningskranen (brukar stå namngiven)
  2. Stäng kranen ordentligt när trycket överstiger 1 bar

Om trycket blir för högt i systemet löser säkerhetsventilen automatiskt ut och släpper ut lite vatten, så ha en trasa och en hink redo.

2. Lufta elementen och få jämnare temperatur

Om det blivit kallt i vissa delar av huset kan det också betyda att elementen inte längre fungerar som de ska. Om elementet är kallt upptill och varmt nedtill är det mycket sannolikt att du har luft i elementet. Ett annat tecken på luft är att det kommer skramlande eller kluckande ljud från elementet. Genom att lufta elementet tömmer du elementets vattensystem på luftfickor som bildats och får det att fungera som det ska igen.

Så här gör du:

  1. Innan du luftar dina element behöver du se till att det finns tillräckligt med vatten i ditt cirkulationssystem, så att du har rätt tryck i värmesystemet (se tips 1).
  2. Börja med att stänga av cirkulationspumpen. Låt den vara avstängd 30 minuter innan nästa steg.
  3. Öppna termostatventilerna på elementen fullt.
  4. Ta fram en bunke och en trasa att ha till hands om du spiller.
  5. Håll bunken under luftningsventilen och öppna den med en elementnyckel. Lufta elementet till vattnet rinner i en jämn stråle ner i bunken.
  6. Kontrollera trycket i cirkulationssystemet igen. Eventuellt behöver du fylla på beroende på hur mycket du har luftat
  7. Starta cirkulationspumpen igen.

3. Se till så att du har rätt inställningar i värmecentralen

En fjärrvärmecentral reglerar temperaturen i fastigheten utan att du behöver ändra några inställningar. Om du sett över trycket i husets värmesystem och luftat elementen – och temperaturen fortfarande är för hög eller låg, så kan du justera temperaturen manuellt.

Att sänka temperaturen en grad kan göra stor skillnad för dina uppvärmningskostnader. Det är ett enkelt och effektivt sätt att spara energi och behöver inte alltid påverka komforten särskilt mycket. För varje grad du skruvar ner värmen använder du cirka 5 procent mindre energi.

Bonustips: Följ din energianvändning i kundportalen

Med streamad värme från oss har du en energieffektiv uppvärmning eftersom du är med och tar vara på energi som annars skulle gå till spillo.

Ett bonustips är att följa din fastighets energianvändning månad för månad på ditt konto i Kundportalen. Där kan du också till exempel lägga upp bevakningar på effekt och returtemperatur. Då kan du få aviseringar på sms eller mejl som hjälper dig att uppmärksamma om något slutar fungera som det ska.

Har du fler frågor om din uppvärmning så hjälper vi dig gärna. Här hittar du oss!

Publicerad 2022-11-30

Energitjänster kan hjälpa dig spara


Vi har flera tjänster som du kan ta hjälp av för att trygga och optimera din energianvändning. Vill du veta mer om någon av tjänsterna gör du en intresseanmälan så hör vi av oss till dig och berättar mer.

Här hittar du mer om våra energitjänster