Kall vinter – så kan du spara energi
Hittills i vinter har flera dagar varit kallare än vad vi är vana vid. Oavsett vilken typ av fastighet du har så kan värmeanvändningen ofta minska med små förändringar. För att spara energi kan du till exempel tänka på att använda mindre tappvarmvatten.
Sänk kostnader, avlasta miljön och energisystemet
När det är kallt vill många av oss göra kloka val för att spara energi. Att tänka på hur du hushåller med värmen kan hjälpa dig spara pengar när det är kallt. Samtidigt är du då med och avlastar energisystemet som helhet och bidrar till att minska vår gemensamma klimatpåverkan.
Termosar för beredskap för morgon- och kvällstoppar
Morgnar och kvällar är det högtryck i vår produktion eftersom många använder varmvatten och värme samtidigt. För att få en jämnare produktion och en så säker leverans som möjligt så lagrar vi vår värme i stora termosar, så kallade ackumulatorer. Här lagras det varma vattnet till dess att det behövs som mest, som på morgnar och kvällar. På så sätt kan vi tillverka värmen när den är billigare och bättre för miljön.
Spara genom att duscha kortare, andra tider
Under vintermånaderna, december–februari, har bostadsrättsföreningar och företag ett högre energipris vardagar kl. 6–11 samt kl. 17–22. Därför är det smart att minska sin värmeanvändning mellan dessa klockslag. Att till exempel duscha kortare eller kanske på en annan tid om du har möjlighet, är ett sätt att spara och att gemensamt hushålla med värmen över dygnets alla timmar.
Energispartips i vardagen
Här kommer ytterligare några enkla tips på hur du kan minska energianvändningen i vardagen.
- Duscha snabbt i stället för att bada
- Tänk på att inte spola varmvatten i onödan.
- Möblera smart och placera inga möbler eller gardiner framför elementen. Luften behöver cirkulera för att värma.
- Vädra snabbt och rejält. Frisk luft är härligt, men undvik att vädra med fönster för ofta och under lång tid. Ett fönster på glänt under lång tid ökar dina kostnader. Öppna i stället ordentligt en kort stund och håll sedan fönstret stängt. Håll också dörren stängd in till rummet som du vädrar.
- Elda inte för kråkorna. Se till att fönster, dörrar och portar stänger ordentligt. Byt ut gamla och dåliga tätningslister så att inte värmen pyser ut.
- Kolla ditt värmesystem. Se till så att ditt värmesystem och dina radiatorer, alltså element, fungerar som de ska. I vår värmehandbok hittar du tips om vad du kan göra.
- Effektstyrning är ett annat sätt att spara genom att undvika höga effekttoppar och jämna ut behovet över dygnet.
- Sänk en grad, spara fem procent. Det kan vara svårt när det är kallt, men om du har möjlighet: sänk gärna inomhustempen någon grad. För varje grad du sänker, sparar du 5 % av värmekostnaden. Sänk gärna mer i rum som inte används så ofta – och kom ihåg att hålla dörren stängd in till dessa rum.
Gör så här om något inte fungerar
Under vintern får vi ibland frågor om driften av värmesystemet. I vår värmehandbok hittar du vad du ska tänka på vid de vanligaste funderingarna kring din uppvärmning.
Med vår värmehandbok vill vi stötta dig så att du vet:
- hur din värmecentral fungerar,
- vad du kan göra för att din uppvärmning ska fungera så effektivt som möjligt och
- hur du gör om något inte fungerar som det ska.
Dela ut energispartips
till boende – gratis!
Du som bor i bostadsrättsförening kan dela ut en broschyr med energispartips till de boende i huset – helt gratis. Ta en titt på broschyren med tips på hur du och dina grannar kan hjälpas åt för att spara energi i er fastighet!
Kanske passar det er bättre att skicka en länk i ett nyhetsbrev på mejlen, eller publicera på er hemsida? Det finns många fördelar med det!
Varför inte dela ut den både i brevlådan och på mejlen för att nå fram till så många som möjligt?
Här hittar du broschyren Energismarta tips
Trygg med Värmetrygg
För extra trygghet kan du ta hjälp av våra energitjänster, som till exempel Värmetrygg. Med den tjänsten får du regelbundna underhållsbesök och tillgång till rådgivning och akut felsökning om problem uppstår.
Läs mer här:
För dig i villa
För dig i BRF och företag
Nästan 100 % förnybar
Ännu har vi inte hunnit sammanställa våra väden för 2023, men under år 2022 baserade vi vår värmeproduktion till 99,2 procent på förnybara och återvunna bränslen enligt Bra Miljöval. Det är nära vårt mål att streama 100 procent fossilfri värme.
Mer om våra miljövärden 2022