Gå direkt till huvudinnehåll

Håll koll på termostaterna och spara energi

Det är många temperaturskiftningar nu när det är vår – värmande sol ena stunden och råkallt nästa. Då är det viktigt att ha fungerande termostater på elementen för att använda energin så optimalt som möjligt.

Vad är en termostat?

En termostat är vredet som sitter på sidan av ditt element (eller radiator som vi också säger). Med den reglerar du temperaturen så att den blir som du vill. Termostatens jobb är sedan att hålla en jämn temperatur inomhus. Om det blir för kallt, slår termostaten på värmen så att rummet värms upp, och när temperaturen når den nivå som vi har ställt in stänger termostaten av, så att det inte blir för varmt.

Håller ordning på inomhustemperaturen

Med fungerande termostater får du hjälp att hålla rätt temperatur i huset så att ni inte använder mer energi än ni behöver. En utmaning nu på våren då solinstrålning kan värma upp huset massvis ena dagen, men inte alls nästa – då aprilvädret kanske bjuder på snö och kalla vindar.

Därför det är viktigt att termostaterna fungerar

Om termostaterna inte fungerar bra så får uppvärmningssystemet i huset en sämre kapacitet. Tekniskt innebär det att returtemperaturen från elementen blir högre än vad den borde vara. Det betyder att huset inte tar vara på värmen på ett optimalt sätt. Den snurrar runt i uppvärmningssystemet, men elementen kan inte distribuera värmen som de ska, eftersom termostaterna inte justerar värmen lika snabbt eller bra som de ska.

Då behöver du byta termostat

Termostater åldras och har en livslängd på cirka 10 år. Är termostaten äldre än 15 år bör den bytas ut.

Så här kontrollerar du om termostaten fungerar

För att kontrollera att termostaten fungerar vrider du ner den helt, till noll, och känner efter så att elementet blir helt svalt. Det kan ta en stund. När du vrider upp värmen på termostaten igen, kan du också lyssna på elementet så att du hör att vattnet cirkulerar, då vet du att termostaten fungerar.

Radiatorventilen kan fastna

När elementen inte använts på ett tag, till exempel efter sommaren, så kan radiatorventilen ha fastnat. Du kan förebygga detta genom att montera bort termostaten på elementen och sedan trycka på ”nålen” ut och in ett par gånger. Montera sedan tillbaka termostaten.

Kan också behöva lufta elementen

Om du misstänker att elementen inte fungerar som de ska är det också bra att lufta elementen. Här hittar du hur du gör det.

Blir elementet inte varmt fast du luftat det?

Om elementet är kallt efter att du kontrollerat termostaten och luftat elementet är det dags att kontrollera rören till elementen. Är rören kalla kan det vara något i värmecentralen som inte fungerar som det ska. Men om rören är varma kan termostaten vara trasig. Ta då hjälp av en rörmokare för att byta den.

Om du har frågor är du alltid välkommen att kontakta oss!

Fler sätt att spara


Vi har flera tjänster som du kan ta hjälp av för att trygga och optimera din energianvändning. Vill du veta mer om någon av tjänsterna gör du en intresseanmälan så hör vi av oss till dig och berättar mer.

Här hittar du mer om våra energitjänster

Styr värmen med en app
– för dig i villa

Tjänsten Värmesmart med Ngenic hjälper dig som är villaägare, samt bostadsrättsföreningar med några få hushåll, att se och styra sin energianvändning via en mobilapp. I appen kan du se din inomhus- och utomhustemperatur i realtid och styra din inomhustemperatur. Systemet optimerar energianvändningen utifrån yttre faktorer som solinstrålning. Det lär sig också trögheten i huset för att ge en så effektiv och jämn uppvärmning som möjligt, vilket kan vara en hjälp att spara energi.

Här hittar du mer information om Värmesmart med Ngenic