Checklista för din värme inför vintern
Vintern är på gång! Här kommer tips om vad som är viktigast att ha koll på för att slippa frysa inomhus.
Kylan upplevs värre när det är fuktigt, blåser och temperaturen ligger runt noll, än när vi kommer över på minussidan och luftfuktigheten försvinner. Därför är det extra bra att se till att husets värmesystem fungerar som det ska i början av vintern.
När du streamar värme från oss sköter det mesta sig själv, men om du upplever att värmen inte fungerar som den ska finns några saker som är bra att kontrollera.
Checklista inför vintern
- Kolla trycket i värmesystemet
- Lufta elementen så du inte har luft i värmesystemet
- Motionera termostaterna med jämna mellanrum
- Se till så att du har rätt inställningar i värmecentralen
- Ta hjälp av fastighetens statistik i kundportalen för att hålla koll på din energianvändning
Kolla trycket i värmesystemet
För att värmen ska fördela sig jämnt i huset måste trycket vara rätt. Vilket tryck som är rätt för just ditt system beror på hur högt huset är och vilken höjd översta elementet i fastigheten är placerat på. Som ett exempel bör trycket i ett trevåningshus på cirka 10 meter ligga på cirka 1–1,5 bar, och i en tvåplansvilla mellan 0,6 – 1 bar.
Värdet hittar du genom att läsa av den svarta pilen på tryckmätaren. Höj trycket genom att fylla på värmesystemet med vatten. Om trycket blir för högt i systemet löser säkerhetsventilen automatiskt ut och släpper ut lite vatten. Var därför beredd med en trasa och en hink innan du börjar.
Så här gör du:
- Öppna försiktigt påfyllningskranen (brukar stå namngiven).
- Stäng kranen ordentligt när du uppnår önskat tryck.
Lufta elementen så du inte har luft i värmesystemet
Om det blivit kallt i vissa delar av huset kan det betyda att elementen inte längre fungerar som de ska. Om elementet är kallt upptill och varmt nedtill är det mycket sannolikt att du har luft i elementet.
Luft i värmesystemet skapar cirkulationsproblem och gör att värmen i fastigheten blir ojämn. För att lufta elementen behöver du en elementnyckel, en skål och en trasa för att torka upp eventuellt spill. Här hittar du tips om hur du luftar element.
Motionera termostaterna med jämna mellanrum
Med fungerande termostater får du hjälp att hålla rätt temperatur i huset så att ni inte använder mer energi än ni behöver. För att se till att termostaterna inte fastnar i ett stängt läge behöver de motioneras då och då. Det gör du genom att vrida ventilen upp och ned, två, tre gånger.
Vill du ha det svalare inomhus, stryp termostatventilerna på elementen något, eller sänk värmekurvan (inställningen som reglerar hur varmt du ska ha det i din fastighet) i värmecentralen. Tänk också på att stänga dörren in till rum som du vill hålla svalare.
Se till så att du har rätt inställningar i värmecentralen
En fjärrvärmecentral reglerar temperaturen i fastigheten utan att du behöver ändra några inställningar. Om du sett över trycket i husets värmesystem och luftat elementen – och temperaturen fortfarande är för hög eller låg, så kan du ändra temperaturen manuellt genom att justera värmekurvan i värmecentralen.
Att sänka temperaturen en grad kan göra stor skillnad för dina uppvärmningskostnader. Det är ett enkelt och effektivt sätt att spara energi och behöver inte alltid påverka komforten särskilt mycket. För varje grad du skruvar ner värmen använder du cirka 5 procent mindre energi.
Ta hjälp av fastighetens statistik i kundportalen
Med streamad värme från oss har du en energieffektiv uppvärmning eftersom du är med och tar vara på energi som annars skulle gå till spillo.
Missa inte att logga in på ditt konto i kundportalen för att få koll på den energi ni använder. Där hittar du din fastighets årliga värmebudget som är en bra hjälp i budgetarbetet. Du kan också följa din fastighets energianvändning månad för månad och jämföra år för år. Genom att lägga upp bevakningar på effekt och returtemperatur kan du få aviseringar på sms eller mejl som hjälper dig att uppmärksamma om något slutar fungera som det ska.
Ett tips är också att ta hjälp av våra energitjänster för att trygga och optimera din energianvändning. Hör av dig så berättar vi mer!
Trygga och optimera din energianvändning
Med våra energitjänster får du hjälp att trygga din värme och se till att allt fungerar smidigt och effektivt.
Ett exempel är Värmetrygg som är en abonnemangstjänst där vi ser till att allt fungerar.
Läs mer om våra energitjänster