Gå direkt till huvudinnehåll

Säkrar kompetens med Jobbspåret

Under våren har Tomás Brito Casero praktiserat hos oss inom Jobbspåret – en satsning som riktar sig till nyanlända och syftar till att få in kompetens i energibranschen. Eftersom kompetensbristen är stor vill vi bidra till att fler får utbilda sig till drifttekniker inom värme. Tomás praktik hos oss är ett steg på den vägen.

Arbetspraktik varvat med undervisning

Tomás är ursprungligen från Kuba och arbetade där med karosseri och reparation av bilar, vilket gav honom viss teknisk erfarenhet. Efter att kärleken tog honom till Sverige har han bland annat arbetat som montör i en fabrik.

När fabriken stängde letade Tomás jobb. Via Arbetsförmedlingen fick han information om det lokala Jobbspåret i Stockholm som hjälper arbetssökande, många av dem utrikesfödda, som vill jobba med energi men saknar formell kompetens. Tomás blev antagen och Jobbspåret inleddes med en kortare branschspecifik utbildning. Efter intervjuer fick han sedan praktik på Norrenergi.

Både värmeproduktion och nätarbete
På praktikveckorna har Tomás introducerats både till arbetet på nät- och värmeproduktionsavdelningen.

– Jag har fått mycket stöd av handledare och kollegor hela vägen. Jag får prova på olika arbetsmoment och alla tar sig tid att förklara. På nätsidan har jag både varit ute och arbetat med underhåll, läcksökning och riskbedömning och fått jobba med rapportering i det digitala kartverktyget NIS, och på produktion har jag lärt mig hur de olika delarna i värmeproduktionen fungerar, säger Tomás Brito Casero.

Utbildning varvat med praktik

Under cirka fyra månader har utbildning med fokus på yrkessvenska varvats med praktik och genomgång av vad det innebär att arbeta som drifttekniker hos oss.

Fortsatt intresse för branschen

– Det är ett väldigt bra arbetsteam här och trevlig atmosfär. Jag har fått mycket stöd hela vägen och alla förklarar på bästa sätt. Jag upplever också att arbetsuppgifterna passar mig väl. Att arbeta med att utveckla möjligheterna att använda energin så effektivt som möjligt känns väldigt positivt. Det är en väldigt intressant bransch som jag gärna vill jobba vidare i, avslutar Tomás.

Tomás Brito Casero praktiserar inom Jobbspåret på Norrenergi

Tomás Brito Casero ute på ett av sina praktikpass. Här öppnar han en ventil i vårt fjärrvärmenät med hjälp av en hydraulpump.

Här kan du läsa mer om Norrenergis arbete inom Jobbspåret

Publicerat 2021-06-18