Gå direkt till huvudinnehåll

Strandbostäder får klimatsmart värme

Det nya området vid Bällstaån i Bromma börjar växa fram. Längs strandkanten bygger JM ett flerbostadshus med garage och förskola i bottenplanet. Norrenergi förser fastigheten med klimatsmart fjärrvärme.

JM tillsammans med Skanska planerar nu en strandpromenad längs med Karlsbodavägen – ett område som länge stått outnyttjat. Det planeras för bostäder, lokaler och förskola.

- Det är ett gammalt industriområde som vi nu omvandlar till ett fint bostadsområde. Det här flerfamiljshuset är första etappen, säger Annsophie Hallmans, projektledare på JM.

Rivningen och markförstärkningen började vid årsskiftet 19/20 och därefter sanerades den gamla industrimarken. Nu under hösten inleds markarbetena.

252 nya lägenheter

- Till våren börjar vi bygga själva huset, som är på 26 000 kvadratmeter. Sammanlagt blir det 252 lägenheter, som ägs av tre bostadsrättsföreningar. Inflyttning är planerad till 2022 och hittills har lägenhetsförsäljningen gått bra. Området har nära till både centrala Sundbyberg, tvärbanan och Bromma Blocks.

Norrenergi kommer att försörja huset med fjärrvärme, som fick uppdraget i en förhandling där vi hade det bästa erbjudandet.

- Det nya området ligger nära Solnaverket och vi kommer att dra en så kallad transitledning på 120 meter från det befintliga ledningsnätet fram till JM’s anslutningspunkt. Varje bostadsrättsförening får sedan en egen anslutningspunkt och värmecentral. Uppvärmningen kommer även att kompletteras med frånluftsvärme och ackumulatortanker, säger Norrenergis projektledare Henrik Enström.

Trångt under marken

Utmaningarna är flera när fjärrvärmen ska dras. Det är många både gamla och nya ledningar som ska samsas i backen – bland annat vatten, avlopp, el, högspänning.

- Det krävs också en noggrann trafikplanering eftersom både vi och JM kommer att använda Karlsbodavägen, där fjärrvärmeledningen ska dras, för entreprenadmaskiner och tunga transporter. Men vi har en bra dialog med staden och en lång erfarenhet av att samordna trafik, säger Henrik Enström.

Bilderna tillhör JM.

Publicerad 2020-11-10