Gå direkt till huvudinnehåll

Så här kan vi hjälpa dig spara energi

Din streamade värme är energieffektiv eftersom du är med och tar vara på energi som annars skulle gå till spillo. Samtidigt hjälper vi dig gärna med tips om hur ni kan minska er energianvändning. Här får du veta mer om hur du kan ta hjälp av oss för att effektivisera din uppvärmning när minusgraderna åker upp och ner.

Ta hjälp av kundportalen

I kundportalen, som är den inloggade delen av vår hemsida, finns flera funktioner som hjälper dig använda din värme smartare. Du får en snabb och tydlig helhetsbild av din energianvändning. Med statistik och nyckeltal blir det lättare att se och jämföra om olika åtgärder i fastigheten gett något resultat. Om du inte loggat in på ditt norrenergikonto tidigare skapar du enkelt ditt konto med hjälp av BankID och en faktura (fakturan behövs inte om du är villakund).

Bjud in fler och samarbeta

Om du är ansvarig för värmen i din BRF eller har ansvar för större fastigheter kan kundportalen vara ett bra stöd. Vi vet att energi- och uppvärmningsfrågor inte är ett ensamjobb. Därför har vi byggt vår kundportal för att förenkla samarbete.

När flera jobbar tillsammans med att effektivisera er fastighets energianvändning blir det enklare om alla har tillgång till samma data. Därför kan du enkelt bjuda in andra i styrelsen, konsulter eller förvaltare till ert norrenergikonto.

Där kan ni alla ta del av:

  • Statistik
  • Fakturor
  • Nyckeltal
  • Energitjänster som kan sänka energianvändningen och
  • Tips på hur ni kan spara.

Använd gratisfunktionen för bevakning av effekt och returtemperatur

Ett sätt att bidra till att energin används effektivt är att hålla returtemperaturen så låg som möjligt. Det minskar också den totala energianvändningen på längre sikt.

När det blir kallt drar värmesystemet igång på allvar. Ibland är det först då vi upptäcker att något inte fungerar som det ska. Det kan till exempel resultera i att returtemperaturen blir för hög. Genom att ta hjälp av bevakningsfunktionen i kundportalen får du en notis om något inte fungerar som det ska i er värmecentral. På så sätt slipper du onödiga kostnader.

Håll koll på värmen med vår loggbok

Med vår loggbok får ni hjälp att hålla koll på värmen i fastigheten genom att ni antecknar händelser kopplade till fjärrvärmecentralen. Loggen som skapas hjälper er använda värmen mer effektivt. Har ni inte en loggbok till er värmecentral? Hör av er så ordnar vi det.

Spara med våra energitjänster

För att trygga och optimera er energianvändning har vi flera energitjänster som hjälper dig använda värmen så effektivt som möjligt.

Lär dig hur värmen i ditt hus fungerar med en driftgenomgång

Värmen ni streamar i ert hus sköter sig i stort sett själv. Men det finns saker du kan göra själv för att optimera den. Med en driftgenomgång får du lära dig hur värmen i huset fungerar. Så kan du svara på fler frågor och förstå vad du själv kan göra för att få värmen att fungera ännu bättre.

På bara en dryg timme får du en god uppfattning om er uppvärmning fungerar. Och tips om vad du kan göra själv för att er värmeanvändning ska bli så effektiv som möjligt. Du får också en introduktion till kundportalen, koll på funktioner du kan ta hjälp av och hjälp att tolka statistiken. Innan vi kommer har vi gått igenom statistik som vi har om din anläggning från flera år tillbaka, som till exempel kan visa om insatser som takisolering eller liknande gett effekt. Om ni vill kan vi ha genomgången digitalt och det går jättebra att flera personer deltar.

Styr uppvärmningen smartare

Det finns stor potential att spara med tjänsten Värmesmart med Noda, som riktar sig till större fastigheter eller flerfamiljshus. Vid den senaste uppföljningen för vintern 2020/2021 hade kunder med tjänsten sparat i genomsnitt 15 procent av sin värmeanvändning, jämfört med innan de hade tjänsten.

Att ställa in rätt värmekurva, det vill säga framledningstemperatur till elementen kan vara en utmaning när utetemperaturen varierar. Det kan också vara svårt att veta hur en förändring av inställningarna påverkar värmen i fastigheten. Tjänsten Värmesmart börjar i andra änden; med hjälp av digitala styrningssystem är det du som bestämmer inomhustemperaturen – systemet löser resten. Resultatet blir fördelar som jämnare inomhustemperatur, lägre energikostnader och – mindre jobb.

För dig i villa ger Värmesmart med Ngenic möjligheten att kontrollera din energianvändning och sluta bekymra dig om inomhustemperaturen. Dessutom kan du enkelt styra din värme från mobilen och spara energi på köpet. När du är bortrest ser du hur varmt det är hemma och kan enkelt sänka temperaturen för att spara både energi och kostnader. Smart för miljön och smart för plånboken.

Värmesmart kopplas enkelt in på din befintliga utrustning. Det enda du behöver är en fast internetuppkoppling. Systemet tar hänsyn till bland annat temperatur, solinstrålning och husets värmedynamik – smidigt och effektivt för dig.

Extra trygghet för er uppvärmning

Med Värmetrygg behöver ni inte fundera på hur er värmecentral mår, det tar vi hand om. Genom att vi regelbundet går igenom er värmecentral minskar risken för att ni råkar ut för oförutsedda händelser. Ni får en genomgång av värmecentralen en till två gånger om året och under genomgången ser vi till att allt fungerar som det ska. Med tjänsten kan du också kontakta oss när som helst för rådgivning. Ett eller flera akutbesök per år ingår också, beroende på vilket paket ni har valt.

Värmetrygg för dig i villa

Värmetrygg för bostadsrättsförening och företag

När är det läge att byta värmecentral?

Lägre energianvändning, enklare hantering och mer utrymme. Det finns flera skäl att inte lappa och laga en fjärrvärmecentral som kommit upp i åren. Vi har sett fjärrvärmecentraler här i Solna och Sundbyberg som har tuffat på sedan 70-talet. Det visar hur stabil en fjärrvärmecentral är, men den håller inte för evigt. En fjärrvärmecentral som är äldre än 20 år börjar bli gammal. I första hand är ett byte en försäkring om att du får streamad värme till huset – jämnt, effektivt och utan avbrott. En lugn och ro-garanti skulle man kunna säga. Vi ger dig gärna råd och tips, om du funderar på att byta ut er värmecentral.

Vi hjälper dig använda värmen så effektivt som möjligt

Nu streamar vi vintersäsongen och vi hjälper dig gärna att se hur ni kan minska er energianvändning. Välkommen att höra av dig till oss om du har frågor om din värme!

Publicerad 2021-12-14

 

 

Spara energi – fem enkla tips 


  1. Genom att sänka inomhustemperaturen en grad minskar du energianvändningen med fem procent.
  2. Se till att fönster, dörrar och portar stänger ordentligt. Byt ut gamla och dåliga tätningslister.
  3. Fritt framför elementen – Luften ska kunna röra sig fritt runt elementen så att värmen sprids på ett effektivt sätt. Heltäckande gardiner och möbler framför elementen hindrar värmen från att komma ut i rummet, och får dig att höja värmen.
  4. Sänk värmen när du reser bort – cirka 15 grader är lagom. Du kan också sänka värmen i utrymmen där du inte vistas så ofta. Glöm då inte att stänga dörren in till dessa rum.
  5. Duscha smartare – byt till snålspolande duschmunstycke och duscha fem minuter istället för femton. Då kan du spara 500 kWh per år.

Fler tips om vad du kan göra själv för att spara 

Missa inte
Energi- och klimatrådgivningen

Hos kommunala Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen kan du få fler tips och råd om hur du kan spara genom att minska din energianvändning och miljöpåverkan. Oavsett boendeform är du välkommen att kontakta dem och deras service är opartisk och kostnadsfri. I Stockholmsregionen samarbetar 26 kommuner. Rådgivningen är i huvudsak finansierat av statliga bidrag via Energimyndigheten.

Läs mer om Energi- och klimatrådgivningen här