Gå direkt till huvudinnehåll

Pilotprojekt för kompetenssamarbete inom fjärrvärme i Salzburg

Sedan i maj deltar Norrenergi i ett pilotprojekt för kompetensutbyte tillsammans med Dekon Engineering. I satsningen är en av Norrenergis medarbetare med och driftsätter en fjärrvärmepanna i Salzburg, Österrike. Den långsiktiga förhoppningen är att kompetenssamarbetet ska kunna utvecklas och kunna vara till gagn för kompetensutvecklingen inom båda bolagen.

Synergier skapar möjligheter

–  Som företag jobbar vi med samma saker, men ser väldigt olika ut. Även om vi har en stark lokal förankring och Dekon Engineering tar uppdrag på olika platser, så finns det mycket kompetensmässiga synergier att hitta i vårt partnerskap, säger Lars Olrin, produktionschef på Norrenergi.

Ett första pilotprojekt

Från och med maj 2023 hittade vi ett gemensamt lämpligt tidsfönster och en passande anläggning för att göra ett första pilotprojekt. Mika Alén, driftmästare på Norrenergi, deltar under en och en halv månad i arbetet med att driftsätta en fliseldad panna med turbin i Salzburg, Österrike.

 

Mika Alén i gula skyddskläder på trappavsats inne på kraftvärmeverket Salzburg 2, BBP Valmet
Mika Alén, driftmästare Norrenergi, på sitt uppdrag i kraftvärmeverket Salzburg 2, BBP Valmet i Salzburg Österrike

–  Det här uppdraget ger mig så mycket motivation och jag lär mig massvis. Det är nya spännande problem att lösa varje dag som ibland skiljer sig från vad jag är van vid. En energikick som jag uppskattar enormt även om det är mycket hårt arbete, säger Mika Alén, driftmästare Norrenergi.

Plattform för kompetensutveckling

Dekon Engineering arbetar med driftsättning och bemanning inom kraft- och värmesektorn över hela världen.

– Som jag ser det handlar initiativet i grund och botten om kompetensutveckling för medarbetarna i våra respektive bolag. Med samarbetet skapar vi en plattform för att kompetensutveckla båda företagens medarbetare. Dels genom att erbjuda Norrenergis medarbetare att jobba på andra anläggningar, utrustade med pannor och utrustning som vi inte har. Och dels genom att kunna erbjuda Dekons medarbetare arbete på ”hemmaplan” på Norrenergis anläggningar i Solna och Sundbyberg, säger Lars Olrin.

 

Magnus Engren, vd på Dekon Engineering och Lars Olrin, produktionschef på Norrenergi ute i solen utanför Solnaverket.
Magnus Engren, vd på Dekon Engineering och Lars Olrin, produktionschef på Norrenergi.

Banar väg för nya kompetensutvecklingskoncept

Framöver ser vi flera möjligheter till utökat samarbete för flera kompetenser inom drift och underhåll.

–  Vi ser stora möjligheter att hitta olika nya koncept att utveckla framåt i vårt samarbete, instämmer Magnus Engren, vd på Dekon Engineering. Förutom att ha ett utbyte av personal där miljöombyte och nya arbetsuppgifter ger utökad erfarenhet, så ser vi möjligheter att arbeta med kompetensutveckling på fler sätt.

– Ett sådant exempel skulle kunna vara att utveckla det traineekoncept som vi på Norrenergi tagit fram, berättar Lars Olrin, Norrenergi. Eftersom vi har en anläggning har vi möjlighet att vidareutbilda kandidater på plats. Ett koncept som mycket väl kan tänkas utvecklas på olika sätt.

 

Lars Olrin och Magnus Engren utanför Solnaverket i solen
På Norrenergis anläggning Solnaverket i norra Storstockholm finns goda förutsättningar för att vidareutbilda anställda menar Lars Olrin och Magnus Engren.

Traineeprogram mot kompetensbrist


Förutom att ta fram olika möjligheter för våra medarbetare att kompetensutveckla sig, har vi på Norrenergi även ett traineeprogram som lanserades till följd av personalbristen i branschen. Så sedan några år tillbaka erbjuder vi kandidater som vill jobba som drifttekniker inom fjärrvärme möjligheten att arbeta praktiskt under hela utbildningstiden. De som antas till traineeprogrammet arbetar under handledning av erfarna handledare, och har möjlighet till anställning i slutet av traineeperioden.

Läs mer om hur det är att jobba på Norrenergi