Våra städer blir allt mer hållbara i takt med att den sista fossila uppvärmningen byts ut mot klimatsmarta alternativ. Norrenergi bidrar genom att leverera strömmad värme till bland annat industrier, kontor, flerfamiljshus och villor. En av de som har bytt är Lennart Vaara, villaägare i Solna.
Vid stambyten eller renoveringar har det blivit vanligt att även se över uppvärmningen. Både för ekonomin, driftsäkerheten och klimatet. Ett exempel är HSB:s trettiotalshus på Ryttargatan. Det genomgår just nu en totalrenovering och då passar man på att ersätta den gamla oljepannan med fjärrvärme.
Från fossil uppvärmning till i stort sett fossilfritt
– Vi vill ta ett samhällsansvar och har ett miljöprogram inom HSB som styr vår klimatpåverkan. Redan när vi köpte huset 2010 började vi planera för att fasa ut de fossila uppvärmningsformerna. Det har dragit ut på tiden en del eftersom vi behövde söka bygglov inför renoveringen och hitta en lösning för hyresgästerna i de 38 lägenheterna. Men nu blir det av, säger Kristian Gauffin, projektchef på HSB.
De boende är evakuerade fram till nästa höst, då renoveringen är klar. Nya lägenheter har även skapats på den gamla vinden och entréplanet, som tidigare var lokaler. Samtidigt som de installerar fjärrvärme i huset.
Eftersom Norrenergis ledningar passar vår innergård var det lätt att ansluta. Vi har gjort en kalkyl och även konsulterat HSB:s energistrateg. Så nu går vi från helt fossil uppvärmning till i stort sett fossilfritt.
Bra även för plånboken
Även för villaägare kan det vara lönsamt att byta till fjärrvärme – inte bara för klimatet utan även för plånboken. Lennart Vaara i Solna är av de som tagit steget
- Vår villa är byggd 1932 och gasuppvärmd, vilket är ganska ovanligt. Det är en dyr lösning och gasen skeppas med båt från Norge. Vi kände att vi ville ha en lösning som är längsiktig, enkel och bättre för miljön, säger Lennart Vaara.
- Luftvärme var ett alternativ men krävde stora ingrepp i fasaden. Bergvärme kräver installation av utrustning som tar plats och som regelbundet ska servas och övervakas.
Ett par av våra grannar har fjärrvärme och tycker det fungerar bra. Norrenergis fjärrvärmeledning går precis utanför villan så därför valde vi det. Installationen kostar visserligen en del men vi tänker bo här minst tio år till och i längden lönar det sig.
Norrenergi fick i uppdrag att dra ledning, installera en villaväxlare samt forsla bort den gamla gaspannan – det vill säga hela jobbet. En vecka in i september skedde omkopplingen från gas till fjärrvärme.
Publicerad 2020-10-13