När värmen kommer och behovet av uppvärmning minskar brukar det mesta sköta sig självt. Men det finns några saker som kan vara bra att hålla koll på.
Sommarurkoppling
När allt fungerar som det ska ser automatiken till att ventilen för värmeregleringen stänger och att cirkulationspumpen stannar vid en inställd utomhustemperatur, till exempel 16° C. Denna funktion kallas vanligen för pumpstopp eller sommarurkoppling. För att spara energi kan det vara värt att hålla ögonen på vilken temperatur den är inställd på. I många fall står den på cirka 20° C i fabriksinställning, och det är onödigt högt.
Om styrning till cirkulationspumpen saknas kan man stänga av den via strömbrytaren. Men då är det bra att starta pumpen några gånger under sommaren så att den inte kärvar fast till hösten.
Returtemperaturen är högre på sommaren
Under sommaren när värmesystemet till elementen slår av används värmen enbart till uppvärmning av varmvatten till duschar och kranar i fastigheten. Under de kallare delarna av året är det värmesystemet för elementen som gör att det är en ganska jämn och låg returtemperatur. Tappvarmvattnet ger en lägre returtemperatur när man använder varmvatten, men om inget används så blir returtemperaturen högre. Då kan det vara skönt att veta att mellan 1 maj och 30 september blir det ingen extra kostnad om returtemperaturen blir hög eftersom temperaturtillägget inte gäller då. För dig som är villakund gäller en annan prislista som inte har temperaturtillägg.
Har du fler frågor om din uppvärmning? Kontakta oss gärna på 08-475 04 40 eller på kontakt@norrenergi.se så hjälper vi dig.
Publicerad 2020-06-16