Energikartläggning hjälper er minska energikostnaderna
Hur använder ni egentligen energin i er fastighet? Med vår nya tjänst Energikartläggning får du en bra bild och kan spara både energi och kostnader. En som vet hur det går till är Anders Andersson, energiingenjör på Fvb AB, en av de oberoende energispecialister vi samarbetar med. Han har genomfört många energikartläggningar och kan berätta mer om vad det handlar om.
Hej Anders, varför anlitar man dig egentligen?
Du anlitar mig för att hitta energitjuvar i din fastighet, saker som drar mer energi än de ska. Du kanske tycker att ni har en för hög energinota, eller så har ni redan idéer om vad ni vill göra men vet inte hur mycket ni kan spara eller vad kostnaden blir. Just nu är det många som undrar över solceller och laddstolpar till elbilar, och det kan vi också utreda. Så det finns andra områden än bara värmen, vi tittar på allt för att kunden eller föreningen ska få en bättre ekonomi helt enkelt.
Anders Andersson, FVB
Hur går då själva besöket till?
Vi börjar med ett inledningsmöte där kunden berättar vad de själva har för funderingar om energianvändningen i fastigheten. Därefter går vi tillsammans runt och inventerar. Vi tittar på möjliga energitjuvar, det kan vara gamla fönster eller bristande isolering uppe på vinden. Det kan också vara att man har obalans i temperaturen, att det är väldigt varmt i vissa lägenheter samtidigt som det är för kallt i andra.
Du hittar de svaga länkarna helt enkelt?
Ja, vi hittar de svaga länkarna i fastigheten. Och alla åtgärder hänger ju ihop. Om man till exempel balanserar in samma temperatur i alla lägenheter innebär det i sig oftast en besparing, men det innebär också att du kanske kan sänka framledningstemperaturen till hela fastigheten.
Vilka är de vanligaste åtgärderna?
De gäller oftast belysning, tilläggsisolering på vinden och byte av fönster. Men komplettering av solceller eller solpaneler på taket är också vanligt, och laddstolpar börjar bli mer och mer intressant då folk skaffar fler och fler elbilar.
Och åtgärdsförslagen kommer från dig?
Precis, jag återkommer med åtgärdsförslag tillsammans med en kalkyl för möjlig besparing och en förväntad investering så att föreningen kan se vad man får för avkastning på sina pengar om man följer åtgärdsplanen. De får en budget som visar ungefär vad det kostar, så att föreningen får en prisidé för att kunna fatta beslut om det är nåt de vill spinna vidare på.
Brukar det löna sig?
Ja, i de allra flesta fall. Om vi tar byte av fönster som exempel, tar det kanske längre tid att tjäna in än andra åtgärder. Därför är ett paket av åtgärder alltid det bästa att jobba med för en bostadsrättsförening. För då kan de åtgärder som betalar sig snabbast finansiera andra åtgärder som betalar sig på lite längre sikt. Det är otroligt bra att få in ett långsiktigt tänk i föreningen, så olika former av åtgärdspaket är något vi verkligen rekommenderar de flesta att jobba med.
En sista fråga, varför tycker du själv att man ska göra en energikartläggning?
Det är enkelt, du ska göra en energikartläggning för att förbättra din förenings ekonomi över tid. Och du förbättrar den enklast genom att energieffektivisera, något som dessutom är bra för vårt klimat!
Här kan du läsa mer om tjänsten.
Publicerat 2022-03-24