Gå direkt till huvudinnehåll

Använd  vår coolaste tjänst så effektivt som möjligt

Det finns olika sätt att svalka sig i hettan. I Solna och Sundbyberg är det ofta vår 100 procent förnybara fjärrkyla som ser till att det blir svalt där det behövs. Med streamad kyla, vår coolaste tjänst, kan viktig verksamhet fortsätta som vanligt, även om det är varmt ute.

Men det heta sommarvädret kan ha sina utmaningar. Till dig som är kylakund hos oss kommer här några tips om vad som är bra att tänka på när det är varmt ute.

Dra ner på kylan

Sommartid kan det vara färre personer och värmealstrande datorer i lokalerna jämfört med annars. Då är det bra att tänka på att inte använda mer kyla än nödvändigt.

Anpassa ventilationen

På samma sätt är det bra att anpassa ventilationen till det behov som gäller nu, om det är få människor som vistas i lokalerna.

Håll koll på luftfuktigheten

Så här års kan hög luftfuktighet vara en utmaning när fastigheter ska kylas på grund av risken för kondensbildning.

Precis som när ett glas med kall dryck kan få vattendroppar på utsidan på sommaren, kan fukten i luften fällas ut och bilda kondens på de kalla kylelement, kylbafflarna, som ofta sitter i taket på exempelvis kontorslokaler. Efter hand börjar kondensen droppa ned och det kan bli mycket stora mängder vatten. Ibland kan det till och med upplevas som att det regnar. Var därför vaksam och bevaka luftfuktigheten.

Undvik problem med kondens

Ett sätt att gardera sig mot att det bildas okontrollerade mängder kondens är att se till att funktionen daggpunktsreglering är vald i styrsystemet – en funktion som finns i de flesta styrsystem. Den tar hänsyn till luftfuktighet och temperatur och stryper tilloppet av kallvatten till kylbafflarna så att de inte blir för kalla och börja ”regna”.

Om denna funktion saknas måste man arbeta aktivt med tilloppstemperaturer till kylbafflarna och rondera lokalerna regelbundet för att se till att de kyler men inte regnar. Detta är speciellt viktigt vid väderomslag från varmt och torrt klimat, till varmt och fuktigt klimat. 

Håll ett öga på väderrapporten

Ännu ett tips är att ha koll på väderprognosen för att vara beredd vid väderomslag. Speciellt inför helger då ingen är på plats och kan varna om det börjar droppa.

Ta hjälp av kundportalen – håll koll på effekten och returtemperaturen
Vi vill också tipsa om att du kan logga in och ta hjälp av funktioner i kundportalen. De hjälper dig styra och begränsa ditt effektuttag så att det inte går över din anläggnings reserverade effektbehov. Du kan också ställa in aviseringar så att du får en notis om ett värde överskrids.

Här kan du läsa mer om hur du kan ta hjälp av funktioner i kundportalen

Och om det är något du undrar över – kontakta oss, så hjälper vi dig!

 

Vår streamade kyla


Fjärrkyla, eller streamad kyla som vi kallar det, används främst i större kontorsfastigheter, affärscentrum, kommersiella lokaler samt i dator- och serverhallar.

Vårt fjärrkylnät är idag drygt tre mil långt, och vattenvolymen ungefär 12 000 kubikmeter.

Fjärrkyla är ett effektivt och bekvämt sätt att kyla fastigheter. Läs gärna mer om nyttan med vår kyla här.

Hur fungerar vår fjärrkyla?


Vi producerar kyla genom att ta vara på överskottskyla från fjärrvärmeproduktionen, hämta kyla från kallt sjövatten och med kylmaskiner som drivs med miljömärkt el. På så sätt kan vi streama 100 % förnybar kyla för att svalka dig och många andra i Solna och Sundbyberg med närliggande områden.

Här får du veta mer om hur det fungerar