Gå direkt till huvudinnehåll

Stora besparingar med små justeringar

Var inte rädd för att justera värmekurvan själv – men se till att dokumentera allt så att du kan återställa ursprungsvärdet ifall det behövs. Den rekommendationen ger Bengt Ehrensparre, styrelseledamot i bostadsrättsföreningen Signalen 1 i Solna. Med lite hjälp från oss har han lyckats minska föreningens energianvändning med över fem procent.

Bostadsrättsföreningen Signalen 1 ligger i Frösunda och innefattar 90 lägenheter i fyra hus med en gemensam fjärrvärmecentral. Husen byggdes 2005 med treglasfönster, bra isolering och fjärrvärme från oss redan från början.

– Anläggningen har dock inte optimerats på länge, det fanns ingen dokumenterad värmekurva och flera av de boende har fått lov att dra ner värmen i lägenheten eftersom man hade höjt temperaturen i centralen utan att fråga sig vad det kunde bero på, och utan att dokumentera ändringarna. Det visade sig att shunten som reglerar vattentemperaturen till radiatorerna var trasig och när den byttes justerades inte temperaturen i elementkretsen tillbaka. Så vi hade använt onödigt mycket energi i flera år, säger Bengt Ehrensparre.

I början av 2017 fick föreningen ett erbjudande att komplettera med bergvärme. Energianvändningen skulle enligt leverantören då kunna sänkas med fem procent.

– Flera styrelsemedlemmar var intresserade av erbjudandet, men tidshorisonten för avtalet kändes för lång. I den vevan gick jag också på ett energiseminarium hos Norrenergi och blev triggad när jag förstod hur mycket man faktiskt kan göra själv. Så jag ville visa att vi kan sänka kostnaderna minst lika mycket genom att optimera den befintliga fjärrvärmecentralen istället för att byta.

Man i vit skjorta som står i dörröppning med värmecentral i bakgrunden.

Energigrupp i föreningen

Styrelsen tillsatte därför en energigrupp under ledning av Bengt Ehrensparre för att avgöra om de skulle gå vidare med erbjudandet. Detta innefattade även installation av solceller och laddstolpar för elbilar.

– Vi gick igenom avtalsförslagen och tog erbjudandet om tolv laddstolpar, som föreningen tar över om tio år. Resten tackade vi nej till i nuläget. Vi bestämde att vi istället skulle optimera fjärrvärmecentralen så att den blir så bra injusterad som möjligt.

Föreningen beställde därför en driftgenomgång från oss. En av våra driftingenjörer åkte ut till Frösunda där han och Bengt gick igenom centralen tillsammans.

– Han visade vilka funktioner som är relevanta och hjälpte mig att ställa in temperaturkurvan rätt. Det hade gjorts tidigare men dokumentationen var ganska bristfällig.

I mars började Bengt testa att ställa in värmekurvan efter att han lyckats lokalisera originalinställningen.

– När NCC byggde huset hade de gjort en grundinställning och förmodligen tagit i lite extra så att ingen skulle frysa. Så redan där fanns det potential.

21 grader

Målet i föreningen är att alla lägenheter ska hålla 21 grader när anläggningen är intrimmad, oavsett utetemperatur.

– Det svåraste är att hitta en bra inställning när utetemperaturen är noll grader. Så jag har provat mig fram och mätt temperaturen i min lägenhet på näst högsta våningen. Jag har också gjort en Excelkurva i datorn eftersom jag tycker det är lättare när man har en grafisk bild över värmekurvan.

Dator i förgrunden med man utsuddad i bakgrunden.

Bengt gjorde ganska många justeringar i våras och har fortsatt nu i vinter när kylan har kommit tillbaka. Det första delmålet var att sänka energikostnaderna med fem procent, för att kunna matcha bergvärmealternativet.

– Där är vi redan idag och vi har även nått temperaturmålet. Men vi siktar på att nå en besparing på tio procent, säger han.

Vi kan fjärravläsa värmekurvan och Bengt har regelbunden kontakt med Kennet Spennare.

– Vi har fortfarande ett jobb som återstår: att justera temperaturen i varmvattnet som cirkulerar. Det är dock inte akut och kanske ber jag en rörmokare hjälpa till, säger Bengt Ehrensparre, som också rekommenderar vår tjänst Värmetrygg.

– Jag kanske inte ska göra reklam, men för en bostadsrättsförening med så många lägenheter är det en väldigt liten kostnad, som snabbt betalar sig. När hösten kommer efter en varm sommar behöver systemet ofta justeras och deras tekniker ser direkt vad som behöver göras. Så kostnaden är snabbt intjänad.

Vad är en värmekurva?

En värmekurva är de inställningar som reglerar hur varmt du ska ha det i din fastighet. Värmekurvan ställs in i din värmecentral och bestämmer vilken temperatur som ska skickas ut till elementen vid en viss utomhustemperatur. När värmekurvan är rätt inställd ska inomhustemperaturen vara densamma oavsett hur varmt eller kallt det är utomhus. 

Driftgenomgång ger dig koll

En driftgenomgång innebär att någon av våra energiingenjörer kommer ut till kunden och tillsammans går igenom hur värmecentralen och systemet fungerar, för att energianvändningen ska bli så effektiv som möjligt.

Inför besöket sammanställer vi statistik från anläggningen och går igenom den på plats. Då finns även möjlighet att ställa frågor och få tips om skötsel och hjälp att trimma in centralen.

Här kan du läsa mer om tjänsten Driftgenomgång.

Värmetrygg

• Ett trygghetspaket för värmen i fastigheten. För bostadsrättsföreningar finns det två olika paket att välja mellan: mini (175 kronor/månad) och standard (344 kronor/månad). Det finns även ett villapaket (85 kr/månad). Alla priser är inklusive moms.

• Våra tekniker besöker regelbundet kundens värmecentral en till två gånger om året, kontrollerar att allt fungerar som det ska och hjälper till att optimera driften.

• Akut felsökning en, två eller fyra gånger per år beroende på paket.

• Fri rådgivning om det är problem med värmen eller varmvattnet – dygnet runt, året runt.

Här kan du läsa mer om tjänsten.