– Förra vintern sparade vi över 41 000 kronor i uppvärmningskostnader, säger föreningens ordförande Anders Olsson. (Vintern 2019-2020 reds. anm.)
Bostadsrättsföreningen Sjukhuset 3 består av 161 lägenheter och tre lokaler. Huset ligger i södra Danderyd och har haft fjärrvärme sedan det byggdes 1972.
– Värmen i lägenheterna har varierat en del beroende på läget. Så vi ville få en jämnare fördelning och en bättre koll på temperaturen, säger Anders Olsson.
När Norrenergi kontaktade honom förra våren och berättade om tjänsten Värmesmart blev han därför intresserad.
– Fram till dess hade vi abonnerat på prognosstyrning, som innebar att värmen i lägenheterna styrdes av utomhustemperaturen och av SMHI:s rapporter. Inomhustemperaturen baserades med andra ord delvis på ett väder som kanske skulle komma.
Både inne- och utetemperaturen styr värmen
Med Värmesmart styr även inomhustemperaturen. Temperaturgivare monteras i lägenheter på olika våningar och i olika väderstreck – de kan till exempel ligga i skugga eller vid yttervägg som vetter mot norr.
– Vi har fått temperaturgivare installerade i tio lägenheter, fördelade på olika våningsplanen och trappuppgångar. Samtidigt installerades två mottagare uppe på vinden, som trådlöst samlar in informationen från temperaturgivarna, samt styrutrustning nere i vår värmecentral, säger Anders Olsson.
– Det har fungerat väldigt stabilt hela tiden. Den största utmaningen har varit att sätta temperaturgivarna på rätt ställen – dels måste det finnas radiotäckning så att mottagarna kan ta emot signalen, dels är det noga att man till exempel inte placerar givaren vid någonting som avger värme. Så vi kikar just nu på om vi ska flytta några av dem för att få ett bättre utfall.
Ser till att värmekurvan är rätt inställd
Värmesmart lär sig även hur fastigheten fungerar och eftersom systemet känner av temperaturen i lägenheterna slipper föreningarna ställa in värmekurvan – något som tar både tid och energi och som kostar pengar om den är felställd.
– Vi har tillgång till en webbsida som ger information om varje enskild mätare och om den totala energianvändningen. Antingen kan man vara glad och strunta i det eller så kan man gräva ner sig i detaljerna. Själv är jag en diagramnörd som gillar att gå på djupet…
Sparade över 41 000 förra vintern
Sjukhuset 3 har haft Värmesmart med Noda i ett och ett halvt år och fick den första rapporten från Norrenergi nu i höstas. Under värmesäsongen november till april minskade föreningens energianvändning med 100 669 kilowattimmar, vilket ger en besparing på 41 504 kronor.
– Vi kommer självklart fortsätta abonnera på Värmesmart – det är faktiskt billigare än den tidigare prognosstyrningen. Nästa steg kan bli att skaffa ytterligare temperaturgivare för placering hos boende som har åsikter om kall innemiljö, samt att titta på andra åtgärder för att optimera värmesystemet i huset, säger Anders Olsson.