Gå direkt till huvudinnehåll

Hållbart kaffe hela vägen

Kallt kaffe? Ja, Arvid Nordquists rosteri i Solna kyler ner sina kaffekvarnar med miljösmart fjärrkyla från Norrenergi.
– Det är billigare och enklare än med vår gamla kylanläggning. Men framför allt hjälper det oss att leva upp till våra hållbarhetsmål, säger Peter Dannqvist, hållbarhetschef på Arvid Nordquist.

Arvid Nordquists kafferosteri känner de flesta Solnabor till, och många har också känt doften av kaffe när de passerat. Däremot är alla kanske inte lika bekanta med företagets hållbarhetssatsning. Allt kaffe är antingen UTZ- eller Fairtrade- och KRAV-certifierat, och alla stora leverantörer är hållbarhetsgranskade. 
– Men vårt hållbarhetsarbete innefattar även vår energianvändning för kontor, rosteri, lager och transporter. Minst 50 procent av energiförsörjningen ska vara fossilfri 2020, säger Peter Dannqvist. Därför köper Arvid Nordquist Bra Miljöval-märkt fjärrvärme från Norrenergi till hela fastigheten på 16 000 kvadratmeter. 

Man med keps som ler och har en kaffekopp i handen
Peter Dannqvist, hållbarhetschef på Arvid Nordquist


Svårt att nå målen utan miljömärkt energi
– Utan detta hade det blivit svårt att nå målen. Och i vår värld finns det inte på kartan att köpa energi som inte är miljömärkt. Dessutom är fjärrvärme en enkel lösning för oss. Allt fungerar utan att vi själva behöver vara experter. Arvid Nordquist har verksamhet i hela Norden, men både huvudkontoret och kafferosteriet ligger i Solna. Och även fjärrkylan levereras av Norrenergi.
 – Vi behöver kyla till både kontor, produktionslokaler och våra kaffekvarnar. Tidigare har vi haft en egen kylmaskin till detta och det är inte så miljösmart. På den tiden hade vi även grossistverksamhet med kyl och frys som vår kylmaskin försörjde. Men den verksamheten har vi avvecklat, säger Peter Andersson, fastighetsansvarig på Arvid Nordquist.

På väg mot 100 % fjärrkyla
Fortfarande används kylmaskinen till en liten del av fastigheten, men före årets slut räknar Peter Andersson med att allt ska vara ersatt av fjärrkyla.  
– Vi har utvecklat användningen av fjärrkyla det senaste året – fram till för ett halvår sedan kylde vi ner våra kaffekvarnar med den egna anläggningen men det behöver vi inte göra längre, säger han. Fjärrkyla kräver mindre energi att producera än lokala kylanläggningar eftersom Norrenergi kan använda överskottskylan från sin värmeproduktion och ta tillvara den kyla som finns i kallt sjövatten. – Vårt mål är tydligt, säger Peter Dannqvist. Vi ska ha hundra procent miljömärkt fjärrvärme och fjärrkyla. Det är praktiskt och hjälper oss i vårt arbete för en så liten miljöbelastning som det bara går.

Artikeln är från Norrenergis kundtidning Gröna kvarter nummer 7, som publicerades i juni 2015.

Arvid Nordquist 

  • Grundades 1884 som en delikatessbutik på Nybrogatan i Stockholm. 
  • Säljer idag flera internationella varumärken    inom livsmedel, vin, öl och inte minst lokalrostat kaffe.
  • Har idag cirka 170 medarbetare i Stockholm, Helsingfors, Oslo och Köpenhamn. 
  • Huvudkontoret och kafferosteriet ligger i Solna, på gränsen till Sundbyberg.
Fördelar med fjärrkyla
Hur fungerar vår fjärrkyla?
Fjärrkyla – vad är det?