Gå direkt till huvudinnehåll

Hållbar oas fick hjälp att byta gammal fjärrvärmecentral

Det är lätt att missa den lilla avtagsvägen där den ligger inklämd mellan E4 och E18. Men den som svänger av hittar en pärla som är okänd för många stockholmare. Brunnsvikens Trädgård & Café är en oas där hållbarhet står i centrum – allt från ogräsbekämpning till grön fjärrvärme.

När vi besöker Brunnsvikens Trädgård & Café har högsäsongen dragit igång ordentligt. Trädgårdsskolan pågår för fullt, självplocket har kommit igång och caféet är ett populärt besöksmål en sådan här varm sommardag.

– Vi är väldigt väderberoende – när solen skiner är det som mest att göra. För att få ihop verksamheten året runt har vi också många ben att stå på: skola, butik, skötsel- och anläggningsjobb, kalas, catering och café. Vi har många årstidsanpassade aktiviteter och jobbar i princip sju dagar i veckan, säger Lotta Lidström, som faktiskt driver verksamheten på Kungens mark.

– Det här området är en donation från Gustav III och reserverat för trädgårdsmark. Tidigare höll Solna stads parkförvaltning till här och använde marken för kompost, skräphögar och lite sommarplanteringar. Men 1995 annonserade de ut att anläggningen skulle säljas och jag slog till.

Lotta Lidström startade i liten skala, odlade och sålde sommarplantor. Efter hand växte sedan verksamheten – runt millennieskiftet öppnade caféet och för några år sedan började Hvilan utbildning från Åkarp bedriva trädgårdsskola här. Och idag driver Lotta anläggningen tillsammans med Olle Würtz, som är uppvuxen på en stor handelsträdgård i Hässelby.

Brunnsvikens Trädgård & Café består av fem byggnader och odlingar av både krukväxter, frukt och grönsaker. En del av dessa serveras i caféet, som ligger i den ursprungliga byggnaden. Närodlat, med andra ord.

– Vi försöker tänka ekologiskt i allt vi gör. Det är också något som våra besökare efterfrågar allt oftare. Den första frågan när folk kommer hit till självplocket är inte vad det kostar eller hur vårt utbud ser ut – det är om det är ekologiskt odlat, säger Olle Würtz.

De använder inte några kemiska bekämpningsmedel överhuvudtaget. Det får de inte heller, eftersom trädgården ligger vid en vattentäkt.

– Rosorna besprutar vi med bikarbonat istället för bekämpningsmedel. Och på självplocket använder vi inte konstgödsel, vilket är ganska ovanligt. Vi har istället tillfört mycket hästgödsel.

Det finns ett stort intresse idag för nya odlingsmetoder som är skonsamma mot miljön. Ogräs ångar de bort med hjälp av en maskin som precis hade levererats från Tyskland när vi var på besök. Den värmer upp vatten till 99,5 grader och omvandlar det till ånga.

Ny fjärrvärmecentral

Husen värms upp av miljömärkt fjärrvärme från Norrenergi, som nyligen har bytt ut värmecentralen.

– Den var nästan femtio år gammal och tog upp ett helt rum på 15 kvadratmeter. Den läckte, låg lite för högt i värmekurvorna och skickade tillbaks returvatten med för hög temperatur.

Den hade gjort sitt helt enkelt, så Kennet Spennare på Norrenergi hjälpte oss att byta. Och sedan dess rullar allt perfekt, även om vi inte behöver någon värme så här års, säger Olle Würtz.

Energiväv och värmeslingor

Växthuset är isolerat med energiväv i taket som ger skugga på sommaren och håller värmen på vintern. Väven sparar mycket energi och kompletteras av värmeslingor under borden och i golvet.

– Där vi odlar behöver vi ha 20–21 grader varmt medan vi håller en lägre temperatur i övriga hus. Det är en väldigt liten yta vi värmer upp fullt ut på vintern. Varje grad gör ju en stor skillnad både för kostnaderna och miljön.

Andra åtgärder de diskuterar är laddstolpar för elbilar, solceller på taket och fler LED-lampor – allt för att minimera klimatpåverkan.

– Det är en del av vårt erbjudande. Men framför allt har vi en hög kompetens hos personalen, som fungerar som rådgivare för kunderna. Att bli en bra trädgårdsmästare tar ett helt liv och de flesta hos oss har jobbat här väldigt länge, säger Lotta Lidström.

Artikeln är från Norrenergis kundtidning Gröna kvarter nummer 13, som publicerades i september 2018.

Byta fjärrvärmecentral? Vi hjälper dig

Fjärrvärmecentraler åldras med tiden som allt annat och efter uppåt 25 år kan de behöva bytas ut. Det går förstås att laga den befintliga eller byta delar av den, men dagens centraler är så smidiga och energieffektiva att det ofta lönar sig att byta ut hela. Du som vill ha råd eller hjälp med att byta fjärrvärmecentral kan kontakta oss för ett prisförslag.

Kontakta oss

Vi hjälper dig byta fjärrvärmecentralen

Börjar er fjärrvärmecentral ha några år på nacken? Vi ger dig gärna råd om ni funderar på att byta ut den.

Här hittar du mer information om hur det går till att byta värmecentral