Gå direkt till huvudinnehåll

Kyrkan som bytte tillbaks

Från fjärrvärme till pelletsbrännare – och åter till fjärrvärme. Lilla Alby Kyrka har gått igenom många faser under åren. Och det gäller även verksamheterna. Idag är kyrkan huvudkontor för företaget Kraftlunds Installationer. Men kyrkomiljön finns kvar – igen.

Lilla Alby Kyrka i centrala Sundbyberg byggdes för över 125 år sedan. 2012 avkristnades dock kyrkan och såldes så småningom till Sundbybergssonen Rolf Sohlman, som äger flera fastigheter i Solna och Sundbyberg. Hans ambition var att återställa kyrkan, vilket var en utmaning eftersom en del av interiören var isärsågad, nedmonterad och utflyttad. Men med skicklighet och precisionsarbete lyckades man återställa kyrkomiljön och Rolf Sohlmans teve- och filmbolag Pampas Produktion flyttade in.

– Idag är dock hela kyrkan uthyrd till Kraftlunds Installationer. Det är en liten kyrka men det finns utrymme för ett tjugotal kontorsplatser, säger Otto Swenson, fastighetsförvaltare på Gothemhammar, som är moderbolag till Lilla Alby Kyrka AB.

– Alla våra fastigheter är K-märkta. Rolf Sohlman växte upp i Bergdalen och brinner för att bevara och utveckla gamla hus. En annan av våra fastigheter är till exempel Statens bakteriologiska laboratorium, som byggdes på trettiotalet efter ritningar av Gunnar Asplund och som idag är lägenhetshotell, gym och restaurang.

När Rolf Sohlman tog över Lilla Alby Kyrka fick den sin värmeförsörjning från en pelletspanna.

– Före vår tid fanns det dock fjärrvärme så alla rören var dragna. Och eftersom det var väldigt mycket strul med pelletsanläggningen valde vi att koppla in fjärrvärmen igen.

Otto Swenson ringde därför till oss, och vi konstaterade att de gamla kranarna och ledningarna fungerade utmärkt.

– Norrenergi gjorde allt jobbet, allt vi behövde göra var att röja undan i källaren. Och i dagarna kommer de hit och drar igång anläggningen.

Gothemhammar ser nu över möjligheterna att även bygga ett lägenhetshotell på marken intill Lilla Alby Kyrka.

– Det är kul att stadsdelen växer och som fastighetsbolag vill vi bidra till den utvecklingen, säger Otto Swenson.

Artikeln är från Norrenergis kundtidning Gröna kvarter nummer 13, som publicerades i september 2018.

Lilla Alby Kyrka

• Byggdes 1892 och användes av missionsförsamlingen.

• Köptes 1913 upp av Lilla Alby kapellstiftelse, som 1934 upplät kapellet och prästgården till Solna församling och Svenska Kyrkan.

• När Lilla Alby 1949 blev en del av Sundbybergs stad överfördes kyrkan till Sundbybergs församling.

• 2013 sålde Svenska kyrkan fastigheten till MKFC Stockholms folkhögskola eftersom kyrkan knappt användes.

• 2016 såldes fastigheten vidare till Pampas Produktion, som har samma ägare som Gothemhammar.