Gå direkt till huvudinnehåll

Varifrån kommer vårt biobränsle?

Dagens Nyheter har just nu en artikelserie kring biobränsle. Vi välkomnar granskning och vill redogöra för det biobränsle som Norrenergi använder. 

Vår värme

På Norrenergi gör vi värme på flera sätt. De två vanligaste metoderna vi använder är dels utvinning av spillvärme från renat avloppsvatten från Bromma reningsverk, dels restprodukter som pellets från hållbart skogsbruk. Läs gärna mer om hur vi framställer vår värme här.

Värme märkt Bra Miljöval

För tretton år sedan märkte vi som första energibolag i Sverige all vår värme med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Anledningen var att vi ville värna om biologisk mångfald och säkerställa att det bränsle vi använder har så liten påverkan på miljön som möjligt.

Märkningen ställer höga krav på de träpellets vi använder. Till exempel måste råvaran till pelletsen komma från hållbara skogsbruk, FSC-certifierat skogsbruk (Forest Stewardship Council) eller från skogsbruk som uppfyller FSC-certifieringens kriterier. Råvaran får inte komma från illegal avverkning eller områden med höga bevarandevärden, och palmolja får inte ingå. FSC-märkningen innebär årliga kontroller utförda av oberoende certifieringsorgan, bland annat i form av stickprov i hela leveranskedjan. FSC-märkning krävs inte bara av Naturskyddsföreningen utan rekommenderas även av Världsnaturfonden.

Certifikat om pelletsens ursprung

I vår bränslemix för att producera värme under 2020 bestod 8 % av pellets. Dessa levererades till oss från Sverige, Baltikum, Ryssland och Vitryssland. Pelletsen är tillverkad av restprodukter från sågverksindustrin, vilket intygas av leverantören vid leverans. Om det skulle uppstå brist på restprodukter och någon del av leveransen skulle komma från rundved (trädstammar som inte kan användas till annat), så redovisar leverantören även detta. Under 2020 var denna andel 0 %. Leverantören intygar även att råvarans ursprung kommer från FSC-märkt skogsbruk, med ett certifikat vid leveransen.

Årliga revisioner

Varje år får vi besök av en oberoende revisor som går igenom all vår dokumentation och säkerställer att vi lever upp till kraven i enlighet med Bra Miljöval.

Har du några frågor eller funderingar så är du välkommen att höra av dig till vår miljö- och hållbarhetschef Carl Berndtsson på carl.berndtsson@norrenergi.se.

Här hittar du en av artiklarna i Dagens Nyheters granskning.