Gå direkt till huvudinnehåll

Ta hjälp när det är dags att energideklarera

Kravet på energideklaration kom för cirka tio år sedan. För många är det därför dags att deklarera igen. För att underlätta för dig som är kund hos oss har vi inlett ett samarbete med AFRYs certifierade energiexperter, som utför energideklarationer som oberoende part.

Mycket att rapportera

Den nya deklarationen ställer högre krav än den gamla och det är många uppgifter ska finnas med i deklarationen. Några exempel är information om byggnaden såsom byggnadsprofil, uppvärmda areor, nuvarande energianvändning, information om ventilationssystem och lämpliga energibesparande åtgärder framåt. Numera är även platsbesök i fastigheten obligatorisk, då allt som driver energianvändningen i fastigheten ska inspekteras.

Förslag på kostnadseffektiva åtgärder

I energideklarationen får ni en sammanställning med statistik och förslag på kostnadseffektiva åtgärdsförslag. AFRYs energiexpert lägger också in uppgifterna i energideklarationen direkt i Boverkets register.

De rekommendationer ni får ger er förslag på hur ni kan göra för att driva byggnaden på ett mer energieffektivt sätt. Ofta är optimering av befintliga system väldigt kostnadseffektivt, som exempelvis vår tjänst driftgenomgång, som hjälper er att trimma in er värmecentral.

I energideklarationen ingår också att titta på vilka effekter fysiska åtgärder skulle kunna få som till exempel tilläggsisolering av vind eller fasad, byte eller modernisering av ventilationen, uppgradering av den befintliga värmecentralen eller installation av solceller.

Vill du ha hjälp med energideklarationen?

Logga in på ditt norrenergikonto och gör en intresseanmälan för energideklaration eller kontakta oss på kontakt@norrenergi.se så hjälper vi dig.

Publicerad 2021-03-10

Det här innehåller en energideklaration


  • Den uppvärmda arean i huset.
  • Energianvändning för uppvärmning, komfortkyla, tappvarmvatten och byggnadens fastighetsel.
  • Åtgärdsförslag för att minska energianvändningen om energiexperten har föreslagit sådana.
  • Byggnadens radonvärde om sådan mätning är utförd.
  • Uppgifter om värmesystemet och ventilationssystemet i byggnaden.

Här finns allt du behöver veta

  • boverket.se hittar du Boverkets information om energideklaration, bland annat finns uppgifter om vilka byggnader som ska ha energideklaration och vad en sådan ska innehålla.
  • På Boverkets webbplats finns även en digital handbok om energideklarationen. Förutom regler och instruktioner innehåller handboken också kontaktuppgifter till certifierade energiexperter.
  • Ta hjälp av kundportalen! Uppgifter om beräknad årsförbrukning av fjärrvärme hittar du i kundportalen, eller längst ner på din senaste faktura från Norrenergi (fakturan hittar du också i kundportalen).
  • Samma sak gäller för exempelvis vatten och elförbrukning – uppgifterna finns i allmänhet på fakturan från respektive leverantör.
  • Ett tips är att kolla den gamla energideklarationen – om det inte har varit några ombyggnader de senaste tio åren är många uppgifter samma som då.