Gå direkt till huvudinnehåll

Streamar cirkulärt och deltar i Circular Monday

För att lösa klimatutmaningarna behöver vi cirkulera mera. Med värmen du streamar är du med och bidrar till ett mer cirkulärt samhälle eftersom vi tar vara på värme och annat som blir över. Vi deltar i initiativet Circular Monday som uppmuntrar cirkulär konsumtion och har återbruk i centrum.

Norrenergi fortsätter att stötta Circular Monday som infaller måndagen före Black Friday. Initiativet vill visa på alternativa sätt att konsumera och uppmuntra till cirkulär konsumtion där vi tillsammans maxar återvinningen av det som redan finns. Där saker komma till nytta och användning igen och igen och skapar smarta kretslopp. Precis det vi sysslar med.

Cirkulära med återvinning
Vi brukar säga att vi streamar värme. Och när vi gör det bildas kretslopp. Som exempel återvinner vi värmen i renat avloppsvatten från Bromma reningsverk och skickar ut värmen på nytt. Och vi återvinner också restprodukter från skogsindustrin som annars skulle bli över när vi gör vår värme. Med dessa kretslopp bidrar vi till ett mer cirkulärt samhälle.

Kretslopp eller cirkulär ekonomi
”Istället för att tillverka, köpa, använda och sedan slänga sakerna, utnyttjar man i en cirkulär ekonomi allt som man tillverkat så länge det går. Och när sakerna är förbrukade återanvänds och återvinns så mycket som möjligt om och om igen – allt för att tära mindre på jordens resurser och minska vårt avfall. Ett modernt ord för kretslopp helt enkelt.”

Så skriver Naturskyddsföreningen om vad som menas med cirkulär ekonomi. År 2009 var vi först ut att miljömärka vår värme med deras miljömärkning Bra Miljöval. Enligt Naturskyddsföreningen är valet av värme märkt med Bra Miljöval en klimatinsats som tar oss ett steg närmare ett hållbart samhälle.

Så med hjälp av värmen vi strömmar i de välutbyggda fjärrvärmenäten i våra städer är du, som kund hos oss, hela tiden med och bidrar till smarta, cirkulära kretslopp.

 

Det här är Circular Monday


  • Grundades 2017 i Malmö av entreprenören Henning Gillberg med kollega, kallades då White Monday.
  • Samlar fler än hundra cirkulära företag i Sverige som går ut med prova på-rabatter på cirkulära tjänster, som reparation, hyrtjänster och begagnat-varor.
  • 2019 blev rörelsen internationell och företag från över 30 länder deltog, från Kenya till Kanada.
  • Event kring temat cirkulär konsumtion arrangeras i flertalet städer både i Sverige och andra länder.
  • Inträffar alltid måndagen innan det amerikanska shoppingfenomenet Black Friday, för att visa på alternativa konsumtionsmönster.
  • Hemsida circularmonday.com