Gå direkt till huvudinnehåll

Individuell mätning och debitering

Från den 1 juli 2021 gäller nya föreskrifter från Boverket för individuell mätning och debitering (IMD) av uppvärmning och varmvatten. Det innebär att man installerar individuella mätare i varje lägenhet och att de boende betalar för sin egen förbrukning av värme och varmvatten.

Föreskrifterna är kopplade till EU:s direktiv om energieffektivisering, EED, och syftar till att minska energibehovet för uppvärmning, och minska användningen av varmvatten. Genom att man betalar för sin egen förbrukning är förhoppningen att man får större incitament att spara.

Gäller flerbostadshus med sämst energiprestanda

Alla flerbostadshus med energiprestanda som överstiger 200 kWh/m2 ska ha installerat individuell mätning för värme och varmvatten den 1 juli i år. Men det finns en hel del undantag som gör att byggnadsägaren inte behöver installera IMD, bland annat:

  • om det är olönsamt eller om det inte är tekniskt genomförbart,
  • om byggnaden har luftburen värme
  • om byggnaden är särskilt värdefull och värden förvanskas vid en installation,
  • om inomhustemperaturen sänks,
  • om energieffektivisering av flerbostadshus genomförs senast den 1 juli 2023 (utan ombyggnation) respektive 2026 (vid ombyggnation) så att gränsvärdet för energiprestanda underskrids krävs ingen installation av IMD.

Datum att hålla koll på

För dig som fastighetsägare finns ett par datum att hålla koll på:

  • 1 juli 2023 – Sista dag för att ha genomfört energieffektiviserande åtgärder som inte genomförs i samband med ombyggnad.
  • 1 juli 2026 – Sista dag för att ha genomfört energieffektiviserande åtgärder som genomförs i samband med annan ombyggnad.

Det är kommunen som är tillsynsmyndighet och om du har frågor kring undantagen eller annat i de nya föreskrifter så är det dit du ska vända dig.

Har du frågor som rör din energianvändning är du som vanligt varmt välkommen att höra av dig till oss.

2021-09-02

Här kan du läsa mer


Fastighetsägarna

Boverket