Gå direkt till huvudinnehåll

12 tips på vad du kan göra själv för att spara energi

Med streamad värme från oss har du en energieffektiv uppvärmning eftersom du är med och tar vara på energi som annars skulle gå till spillo . Men det går alltid att göra mer för att dra ner på energianvändningen. Här ger vi dig tips på vad du kan göra själv för att effektivisera din uppvärmning när vädret blir kyligare.

1. Sänk temperaturen inomhus

Och så kommer tipset du säkert hört förut – sänk temperaturen inomhus om du kan. Lite trist kanske, men att sänka inomhustemperaturen är ett enkelt sätt att spara energi. För varje grad du skruvar ner värmen använder du cirka 5 procent mindre energi.

2. Kolla värmekurvan

Med värmekurvan ställer du in vilken temperatur som ska skickas ut till elementen i huset vid en viss temperatur utomhus. En för högt inställd kurva gör inte bara att det blir för varmt inne, det leder också till högre energianvändning och onödiga kostnader. Därför kan det vara en bra idé att lägga kurvan lite lägre.

3. Stäng dörrar in till svalare rum

För en jämn uppvärmning är det bästa att alltid ha termostaterna i max-läge. Undantag är rum där du vill ha det svalare. För att spara energi är det då bra att tänka på att stänga dörren till de rum där du vill ha en lägre temperatur.

4. Lufta elementen

Luft i värmesystemet kan orsaka cirkulationsproblem och ojämn fördelning av värme i fastigheten. Till exempel kan elementen vara kalla i vissa rum, men inte i andra. Elementen kan också vara ojämnt varma eller börja låta. Upplever ni liknande problem när utomhustemperaturen sjunker behöver du troligen lufta elementen.

Så här gör du:

  • Börja med att stänga av cirkulationspumpen. Låt vara avstängd 30 minuter innan nästa steg
  • Öppna termostatventilerna på elementen fullt.
  • Öppna luftningsventilen med en elementnyckel och lufta till det börja rinna.
  • Starta cirkulationspumpen igen.

5. Kolla termostaterna på radiatorerna

Efter sommaren när elementen inte använts är det vanligt att radiatorventilen fastnat. Du kan förebygga detta genom att montera bort termostaten på elementen och sedan trycka på ”nålen” ut och in ett par gånger. Montera sedan tillbaka termostaten. Är termostaten äldre än 15 år bör den bytas ut.

6. Kolla trycket i värmesystemet

Har du problem med att det är olika varmt i olika delar av fastigheten? Då kan det vara bra att se till trycket i husets värmesystem. För att värmen ska fördela sig jämnt i olika delar av huset måste trycket vara rätt.

Vilket tryck som är rätt för just ditt system beror på hur högt huset är och vilken höjd översta elementet i fastigheten är placerat på. Som ett exempel bör trycket i ett trevåningshus på cirka 10 meter ligga på cirka 1 bar, och i en tvåplansvilla mellan 0,6 – 1 bar.

Värdet hittar du genom att läsa av den svarta pilen på tryckmätaren. Du höjer trycket genom att fylla på värmesystemet med vatten.

Så här gör du:

  • Öppna försiktigt påfyllningskranen (brukar stå namngiven)
  • Stäng kranen ordentligt när trycket överstiger 1 bar

Om trycket blir för högt i systemet löser säkerhetsventilen automatiskt ut och släpper ut lite vatten.

7. Se till att varmvattnet inte är för varmt

Temperaturen på varmvattnet bör hållas mellan 50 till 55 grader. Med högre temperatur är det risk att du bränner dig. Du kan testa vattentemperaturen genom att vrida till högsta läget på varmvattenkranen. När vattentemperaturen är 50-55 grader kan du hålla fingret i vattnet några sekunder utan att bli besvärad.

Av hälsoskäl är det också viktigt att temperaturen på varmvattnet inte blir för låg. Legionellabakterier förökar sig framför allt mellan ca 18 och 45 grader och trivs bäst kring ca 38 grader. Stillastående eller långsamt strömmande vatten ger goda förutsättningar för tillväxt.

8. Duscha smartare

Duscha smartare – byt till snålspolande duschmunstycke och duscha fem minuter istället för femton. Då kan du spara 500 kWh per år.

Dusch med strilande vatten

9. Vädra snabbt och rejält

Frisk luft är härligt, men undvik att vädra med fönster för ofta och under lång tid. Ett fönster på glänt under lång tid ökar dina kostnader. Öppna istället ordentligt en kort stund och håll sedan fönstret stängt.

10. Elda inte för kråkorna

Se till att fönster, dörrar och portar stänger ordentligt. Byt ut gamla och dåliga tätningslister så att inte värmen pyser ut.

11. Möblera inte framför elementen

För att värmen ska kunna spridas på ett effektivt sätt behöver luften kunna röra sig fritt runt elementen. Heltäckande gardiner och möbler framför elementen hindrar värmen från att komma ut i rummet, och får dig att höja värmen. Så hitta gärna en ny plats för soffan om den står framför elementet!

Brun soffa med kuddar i motljus från fönster

12. Sänk värmen när du reser bort

Sänk värmen när du reser bort – cirka 15 grader är lagom. Du kan också sänka värmen i utrymmen där du inte är så ofta. Glöm då inte att stänga dörren in till dessa rum.

Hoppas att du ska ha hjälp av våra tips! Om du har frågor om din streamade värme är du alltid välkommen att höra av dig till oss så hjälper vi dig.

 

 

Missa inte
Energi- och klimatrådgivningen


Hos kommunala Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen kan du få fler tips och råd om hur du kan spara genom att minska din energianvändning och miljöpåverkan. Oavsett boendeform är du välkommen att kontakta dem och deras service är opartisk och kostnadsfri. I Stockholmsregionen samarbetar 26 kommuner. Rådgivningen är i huvudsak finansierat av statliga bidrag via Energimyndigheten.

Läs mer om Energi- och klimatrådgivningen här