Gå direkt till huvudinnehåll

3 frågor om energi och hållbarhet till Svante Hedström, Fastpartner

Fastpartner har antagit visionen 100 % klimatneutralt 2030. Hur arbetar ni mot den Svante Hedström, hållbarhets- och projektchef hos vår kund Fastpartner?

– Vi minskar energianvändningen genom bättre isolering och behovsstyrda drifttider, och minskar utsläppen genom att välja energi från förnybara källor och sätta upp egna solceller. Ventilation och belysning kan styras efter behov, till exempel närvarostyrning. En stor utmaning i vår bransch handlar om klimat- och miljöpåverkan från byggprojekten, där mycket återstår att göra för ökad resurseffektivitet, återbruk och cirkularitet. Här är vi ännu bara i början av resan.

Hur påverkas ni av energikris och skärpta krav på klimatområdet?

– Energikostnaderna har ökat för oss som för alla, men vi har samtidigt fått incitament att intensifiera klimatarbetet. Vi har bestämt oss för att ligga steget före och det finns fortfarande många kilowattimmar att spara!

Vilka samarbeten med kunder och leverantörer är särskilt viktiga för att nå era mål?

– Detta är verkligen ett gemensamt arbete. Med Norrenergi har vi effektiv fjärrvärme och en kompetent partner för optimerad energianvändning i våra hus. Från vårt håll kan vi hjälpa till att kapa effekttoppar genom att avstå från uppvärmning och kylning under de timmar efterfrågan är störst. Tillsammans med våra hyresgäster jobbar vi inte minst med innetemperaturen. God inomhusmiljö kan idag få vara lite svalare på vintern och lite varmare på sommaren, till exempel.


Intervjun kommer från vår hållbarhetsredovisning för 2022.

Vårt hållbarhetsansvar


För oss på Norrenergi handlar långsiktig hållbarhet om mer än att värma element och varmvatten med förnybar energi. Vi vill bidra till samhällsnytta på flera plan. Till exempel genom att hjälpa våra kunder använda energin så klimatsmart som möjligt.

Så här jobbar vi med hållbarhet